A na czym polega ta różnica?
U mnie N - ka chodzi rewelacyjnie i obsługuje to co oryginalne do nich i chodzą wszystkie trzy przyciski łącznie z otwieraniem klapy, domykaniem szyb.
Chodzi o oryginalność, komunikację czy coś innego?
Miałem farta .
Ale jak ktoś chce to możecie wysłać zapytania do tych gości może jeszcze mają .
Warto spróbować.
Piloty są na pewno sprawne. Ja je mam u siebie i działają.
Dziś udało mi się zakończyć temat kluczyka scyzoryka w mojej Miętówce FL 2009.
*** Centralny zamek i alarm
1. Należy się zaopatrzyć w pilot HLO 1K0 959 753 N - około 35 PLN
2. Używając VCDS należy przejść do Modułu Elektryki 09 --> Adaptacja
3. Wybieramy kanał 1
4. Domyślnie jest ustawiona wartość 7, należy zmienić na 1 (lub 2, 3, 4 jeżeli się ma większą liczbę pilotów do zakodowania, 1=1 pilot; 2=2 piloty itd.)
5. Co ciekawe nie jest aktywny przycisk Test, więc od razu zatwierdzamy.
6. W ciągu 15 sekund trzeba wcisnąć na każdym z pilotów przycisk otwierania.
7. Przyjęcie pilota do pamięci sterownika potwierdzi jednokrotne mignięcie kierunkowskazów.
8. Wychodzimy z adaptacji i pilot(y) powinny działać.
9. Uzyskany w ten sposób działający pilot otwiera/zamyka drzwi, otwiera sam bagażnik, uchyla i domyka szyby przednie (heh, no bo tylne na korbkę są )
Mam i ja
- piloty HLO 1K0 959 753 N z bateriami - zakupiłem na allegro 2 po 30PLN + 8PLN koszty wysyłki,
- główka pil. z grotem - również zakupiłem na allegro po 25PLN + 6PLN koszty wys.,
- docięcie grotów - za samo docięcie dałem po 10PLN (całkiem nieźle mi wyciął - nic się nie zacina),
- transpondery wydłubałem ze starych kluczyków (ps: jeden niechcący zniszczyłem :P , ale sytuację będę miał opanowaną: koszt transpondera z prog. ok 100zł),
- programowanie pilotów VCDSem tak jak opisał to Enriquez około 5min.
Tak więc za 144PLN mam dwa nowe super działające scyzoryki w swojej O2FL, no i plus te 100PLN za moją nie ostrożność.
I współpracuje z moim alarmem który założył mi salon, a jest to Passenger200.
Oczywiście najszczersze podziękowania dla guru tego forum :wink: Enriqueza za jego pomoc, informacje i cierpliwość na moją dużą ilość pytań w kwestii tego tematu.
Nie wiem gdzie się zaznacza tę opcję Pomógł bo chciałem mu kliknąć. Jak coś to podpowiedzcie mi na pw.
Dzięki
czyli jak dobrze rozumiem - jak wymienię moduł komfortu to wystarczy tylko kluczyk scyzoryk
a
jak nie chcę wymieniać moduły to mogę zainstalować sobie sterownik
tyle, że po rozmowie z elektrykiem wychodzi u mnie problem alarmu Metasystem....
jak zmienisz moduł komfortu to już Ci ta centralka nie jest potrzebna tylko oryginalny pilot scyzoryk. No chyba że nie chcesz wymieniać modułu to można by zamiast
po konsultacji z elektrykiem SKODY okazało się, że w moim przypadku należy zmienić moduł komfortu na taki oznaczony symbolem 1K0959433AK.
Pytanie czy po zakupie i zainstalowaniu takiego modułu warto zainwestować jeszcze w coś takiego
no teraz to przynajmniej wiem jak to wygląda ten transponder i już chyba go zobaczyłem. Pytanie jak teraz zsynchronizować MetaSystem z takim kluczykiem
Enriquez. Dzięki za odpowiedź!
Czy istnieje innsy sposób na zaadoptowanie nowego pilota do samochodu? kiedyś był opis z drzwiami kierowcy + manipulacja kluczykiem. Czy jest tro możliwe?
Pozdrawiam. Tadzik.
KUrcze juz bym wolal zaplacic te 500 zl i miec to zrobione przez fabryke niz czarowac w ten sposob, no ale jak jest taka mozliwosc to
za 500 PLZ to możesz miec scyzoryk tylko z nowym samochodem, potem to już za ok750 PLZ.
Jest prostszy sposób, na allegro trzeba kupić oryginalny scyzoryk do danego typu auta (w tym wypadku a najlepiej do O2FL ale może być również GOLF 6 - należy zamienić emblemacik VW na Skody). Powinien to być kluczyk prekodowany kompletny, a nie składany oddzielnie główka oddzielnie pilot przez sprzedawcę, trzeba niestety to dokładnie ustalić ze sprzedawcą. Taki kluczyk kosztuje ok 120-150 PLZ gdyż został przygotowany dla jakiegoś pojazdu (ma wycięty wzór) i nie został sprzedany. Ja kupiłem dwa scyzoryki z emblematami VW, do tego sprzedwaca dołożył mi dwa emblemaciki Skody i dwa luźne czyste groty FAB, całośc 262 PLZ z dostawą. Z takim kluczykiem idziemy do dorabiacza aby wyciął nasz wzór (w Poznaniu za 25 PLZ). Uruchamiamy pilota VCDS, immo naszego scyzoryka oczywiście nie działa więc na gwarancji jedziemy do ASO zgłosić awarię kluczyka. Tam proszą nas o komplet kluczy, dajemy im nasz zwykły działający kluczyk i 'nowy' a ASO za darmo ponownie koduje klucze. Mnie koszt dwóch scyzoryków wyniósł dokładnie 312 PLZ więc chyba się opłaca taka alternatywa.
Zostaw komentarz: