Kluczyk scyzoryk w Mincie - podsumować czas

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol
    nowe
    teraz widzę jest mało ich
    piotrek_02ks, nie chodzi o ten z indeksem N tylko G - spora różnica
    za 70 plnów kupiłbym jeszcze dwa sobie na zapasy

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    chodzi o częstotliwość

Zostaw komentarz:

• piotrek_02ks
    odpowiedział(a)
    A na czym polega ta różnica?
    U mnie N - ka chodzi rewelacyjnie i obsługuje to co oryginalne do nich i chodzą wszystkie trzy przyciski łącznie z otwieraniem klapy, domykaniem szyb.
    Chodzi o oryginalność, komunikację czy coś innego?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    nowe
    teraz widzę jest mało ich
    piotrek_02ks, nie chodzi o ten z indeksem N tylko G - spora różnica

Zostaw komentarz:

• piotrek_02ks
    odpowiedział(a)
    Ja kupowałem nowe na tych aukcjach:
    http://allegro.pl/show_item.php?item...2+wys%C5%82any.

Miałem farta .
    Ale jak ktoś chce to możecie wysłać zapytania do tych gości może jeszcze mają .
    Warto spróbować.
    Piloty są na pewno sprawne. Ja je mam u siebie i działają.

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    nowy?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Biszczu
    masz szczęście, że kupowałeś z końcówką N ja musiałem kupić z końcówką G i mnie jeden pilot wyniósł 170 plnów
    no co ty? ja kupowałem po 70zł

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    masz szczęście, że kupowałeś z końcówką N ja musiałem kupić z końcówką G i mnie jeden pilot wyniósł 170 plnów :szeroki_usmiech

Zostaw komentarz:

• piotrek_02ks
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Enriquez
    Dziś udało mi się zakończyć temat kluczyka scyzoryka w mojej Miętówce FL 2009.

*** Centralny zamek i alarm
    1. Należy się zaopatrzyć w pilot HLO 1K0 959 753 N - około 35 PLN
    2. Używając VCDS należy przejść do Modułu Elektryki 09 --> Adaptacja
    3. Wybieramy kanał 1
    4. Domyślnie jest ustawiona wartość 7, należy zmienić na 1 (lub 2, 3, 4 jeżeli się ma większą liczbę pilotów do zakodowania, 1=1 pilot; 2=2 piloty itd.)
    5. Co ciekawe nie jest aktywny przycisk Test, więc od razu zatwierdzamy.
    6. W ciągu 15 sekund trzeba wcisnąć na każdym z pilotów przycisk otwierania.
    7. Przyjęcie pilota do pamięci sterownika potwierdzi jednokrotne mignięcie kierunkowskazów.
    8. Wychodzimy z adaptacji i pilot(y) powinny działać.
    9. Uzyskany w ten sposób działający pilot otwiera/zamyka drzwi, otwiera sam bagażnik, uchyla i domyka szyby przednie (heh, no bo tylne na korbkę są )
    Mam i ja
    - piloty HLO 1K0 959 753 N z bateriami - zakupiłem na allegro 2 po 30PLN + 8PLN koszty wysyłki,
    - główka pil. z grotem - również zakupiłem na allegro po 25PLN + 6PLN koszty wys.,
    - docięcie grotów - za samo docięcie dałem po 10PLN (całkiem nieźle mi wyciął - nic się nie zacina),
    - transpondery wydłubałem ze starych kluczyków (ps: jeden niechcący zniszczyłem :P , ale sytuację będę miał opanowaną: koszt transpondera z prog. ok 100zł),
    - programowanie pilotów VCDSem tak jak opisał to Enriquez około 5min.
    Tak więc za 144PLN mam dwa nowe super działające scyzoryki w swojej O2FL, no i plus te 100PLN za moją nie ostrożność.
    I współpracuje z moim alarmem który założył mi salon, a jest to Passenger200.
    Oczywiście najszczersze podziękowania dla guru tego forum :wink: Enriqueza za jego pomoc, informacje i cierpliwość na moją dużą ilość pytań w kwestii tego tematu.
    Nie wiem gdzie się zaznacza tę opcję Pomógł bo chciałem mu kliknąć. Jak coś to podpowiedzcie mi na pw.
    Dzięki

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    czyli jak dobrze rozumiem - jak wymienię moduł komfortu to wystarczy tylko kluczyk scyzoryk
    a
    jak nie chcę wymieniać moduły to mogę zainstalować sobie sterownik

tyle, że po rozmowie z elektrykiem wychodzi u mnie problem alarmu Metasystem....

chyba przerasta mnie ten scyzoryk :roll:

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    jak zmienisz moduł komfortu to już Ci ta centralka nie jest potrzebna tylko oryginalny pilot scyzoryk. No chyba że nie chcesz wymieniać modułu to można by zamiast

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    po konsultacji z elektrykiem SKODY okazało się, że w moim przypadku należy zmienić moduł komfortu na taki oznaczony symbolem 1K0959433AK.
    Pytanie czy po zakupie i zainstalowaniu takiego modułu warto zainwestować jeszcze w coś takiego

czy lepiej szukać kluczyka tak jak napisał rrobert

przepraszam za idiotyczne pytania, ale u mnie nikt takiej zamiany nie robił, a ja jestem totalnym laikiem

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    vagiem

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    no teraz to przynajmniej wiem jak to wygląda ten transponder i już chyba go zobaczyłem. Pytanie jak teraz zsynchronizować MetaSystem z takim kluczykiem

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    transponder jest w kluczyku
    w obudowie

a tu masz:

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rrobert
    witam

+ czysty transponder immo TP24CAN - skoda

no i oczywiści jesli kodowanie kluczyka poza ASO pin do immo
    albo jestem tak tępy i nie kumaty, ale nic nie rozumiem . . . dalej nie wiem jak mam to zrobić...

Zamieszczone przez Enriquez
    albo transponder przełożyć ze starego, wtedy odpada kodowanie.
    gdzie jest ten transponder w takim pilociku i jak to wygląda?

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    albo transponder przełożyć ze starego, wtedy odpada kodowanie.

Zostaw komentarz:

• rrobert
    odpowiedział(a)
    witam

musisz miec kluczyk dobrany do modulu komfortu (odpowiednia czestotliwość nadawania)

1k0 959 753G - 433MHz lub 1k0 959 753 J -315MHz

+ czysty transponder immo TP24CAN - skoda

no i oczywiści jesli kodowanie kluczyka poza ASO pin do immo

Zostaw komentarz:

• Biszczu
    odpowiedział(a)
    Czy taki kluczyk będzie pasował:

Aktualnie mam kluczyk taki jak ze zdjęcia z alarmem MetaSystem (Classic z 2005 r.)

Zostaw komentarz:

• b-bar01
    odpowiedział(a)
    Enriquez,
    nie wiem jakich dorabiaczy masz u siebie, ja nie miałem problemu, u mnie mieli orginalne kucze Hella 5FA 007 680 do mojej O1

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    W FL raczej mało możliwe. U mnie nie zadziałało.

Zostaw komentarz:

• tadzik
    odpowiedział(a)
    Enriquez. Dzięki za odpowiedź!
    Czy istnieje innsy sposób na zaadoptowanie nowego pilota do samochodu? kiedyś był opis z drzwiami kierowcy + manipulacja kluczykiem. Czy jest tro możliwe?
    Pozdrawiam. Tadzik.

Zostaw komentarz:

• Enriquez
    odpowiedział(a)
    Będzie obsługiwany alarm niefabryczny. Przynajmniej tak jest u mnie.
    Stare piloty od alarmu też normalnie działają tak jak przed modyfikacją.

Kluczyk powinien działać, ale zakodować go możesz wyłącznie w ASO.

Zostaw komentarz:

• tadzik
    odpowiedział(a)
    Witam!

A jak to wszystko działa z niefabrycznym alarmem?

Jak dorobie sobie scyzoryk do Minta, w jaki sposób będzie obsługiwany alarm niefabryczny? Dalej będę miał pilota od alarmu? Da się to jakośc pogodzić?

I jeszcze jedno. Tutaj jest kluczyk: http://www.allegro.pl/item970440746_..._2010_can.html
    Czy ten kluczyk będzie działał w Mincie FL z 2009 r. ? I jak i gdzie go zakodować?

Pozdrawiam. Tadzik

Zostaw komentarz:

• brongo
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez rkb
    KUrcze juz bym wolal zaplacic te 500 zl i miec to zrobione przez fabryke niz czarowac w ten sposob, no ale jak jest taka mozliwosc to
    za 500 PLZ to możesz miec scyzoryk tylko z nowym samochodem, potem to już za ok750 PLZ.

Jest prostszy sposób, na allegro trzeba kupić oryginalny scyzoryk do danego typu auta (w tym wypadku a najlepiej do O2FL ale może być również GOLF 6 - należy zamienić emblemacik VW na Skody). Powinien to być kluczyk prekodowany kompletny, a nie składany oddzielnie główka oddzielnie pilot przez sprzedawcę, trzeba niestety to dokładnie ustalić ze sprzedawcą. Taki kluczyk kosztuje ok 120-150 PLZ gdyż został przygotowany dla jakiegoś pojazdu (ma wycięty wzór) i nie został sprzedany. Ja kupiłem dwa scyzoryki z emblematami VW, do tego sprzedwaca dołożył mi dwa emblemaciki Skody i dwa luźne czyste groty FAB, całośc 262 PLZ z dostawą. Z takim kluczykiem idziemy do dorabiacza aby wyciął nasz wzór (w Poznaniu za 25 PLZ). Uruchamiamy pilota VCDS, immo naszego scyzoryka oczywiście nie działa więc na gwarancji jedziemy do ASO zgłosić awarię kluczyka. Tam proszą nas o komplet kluczy, dajemy im nasz zwykły działający kluczyk i 'nowy' a ASO za darmo ponownie koduje klucze. Mnie koszt dwóch scyzoryków wyniósł dokładnie 312 PLZ więc chyba się opłaca taka alternatywa.

Zostaw komentarz:

Pracuję...